Nyder du cykelture i skoven? Find den rette mountainbike

Overvejer du at investere i en mountainbike til flotte, hårde og begivenhedsrige cykelture gennem skoven? Så skal du læse med her. Der er nemlig en række af forskellige ting, du skal være opmærksom på ved valg af mountainbike, så du finder frem til den rette. Det er blandt andet gældende for:

  1. Stelmateriale
  2. Hjulstørrelse
  3. Affjedring
  4. Pris

Det er ikke det eneste, du skal overveje, men det er nogle af de vigtigste punkter. Prisen skal afstemmes med et budget, du lægger. For at få flere penge til rådighed kan du oprette kredit, hvilket du så kan tilbagebetale, når du har penge til det.

Stelmateriale

Det er muligt at få stellet i enten aluminium eller carbon. Carbon er et let og stærkt materiale, som de professionelle bruger. Materialet giver god kraftoverførsel, men er til gengæld også forholdsvist dyrt. Et billigere, men også ganske udmærket alternativ, er aluminium, der også er et solidt materiale med god kraftoverførsel. Dog er aluminium blødere end carbon, og kraftoverførslen vil derfor være mindre, mens cyklen vil veje mere.

Hjulstørrelse

Hjulstørrelsen definerer hastighed såvel som lethed under manøvrering. Et større hjul vil give en højere hastighed, mens et mindre hjul vil give mere styring over cyklen. Det større hjul giver en højere hastighed, fordi hjulene ikke rammer ned i ruternes ujævnheder. Det er derfor værd at overveje, om du ønsker at kunne manøvrere præcist rundt med cyklen på ruten, eller om du vil kunne opretholde en høj hastighed. Hvis du cykler meget, kan du eventuelt undersøge muligheder for at få et to sæt hjul – et større og et mindre. Så kan du skifte alt efter ruten.

Affjedring

Affjedring er vigtigt på mountainbike, hvor der er mange ujævnheder. Der findes en fuldaffjedret mountainbike, fordi den dæmper foran såvel som bagtil. Det giver mere kontrol, og du kan køre i hårdere terræn uden at blive øm i kroppen. Hardtail er en anden form for affjedring, som kun affjedrer på forgaflen. Dette medfører, at den er lettere, men mere stiv end den fuldaffjedrede variant. Dog vil den fuldaffjedrede variant kræve mere vedligeholdelse.